Gisteren is tijdens de raadsvergadering de begroting voor 2024 vastgesteld. Waar elke raadsvergadering belangrijk is, is het begrotingsoverleg de belangrijkste in het jaar omdat daar wordt vastgesteld hoe we het komende jaar zien en vastgesteld wordt hoe plannen financieel uitgevoerd kunnen gaan worden. De fractievoorzitters houden tijdens een begrotings-raadsvergadering algemene beschouwingen namens hun fractie en partij. Die van GemeenteBelangen is terug te vinden via onze facebookpagina.
Voor mij persoonlijk was gisteren een belangrijke avond omdat ik me hard kon maken voor de doelgroep waar ik me verweven mee voel, mensen met een lichamelijke beperking. Het VN-verdrag handicap bestaat al sinds 2016, maar wordt nog lang niet door alle gemeenten ingezet. De Lokale Inclusie Agenda zou ervoor moeten zorgen dat inclusie en toegankelijk onder de huid zou moeten gaan zitten bij de totale organisatie. Hiermee zeg ik niet dat onze gemeente nog niets doet, maar als we plannen doorlezen vinden we daar de woorden inclusie, toegankelijkheid, handicap of beperking niet terug. De gemeente heeft overleg met diverse organisaties zoals het Gehandicaptenplatform en de Adviesraad Sociaal Domein. Die organisaties werken hard om op te komen voor rechten. De intentie achter mijn betoog en het indienen van de motie was dat Inclusie op alle vlakken, dus ook op onderwerpen als arbeidsdiversiteit, evenementenbeleid én openbare gebouwen mee moeten worden genomen in alle domeinen. Zodat organisaties daar altijd ook op terug kunnen pakken. Mijn betoog, gehouden tijdens de opiniërende vergadering van 2 november vind je hieronder:
Na de vergadering van 2 november schreven we een motie met het verzoek aan het college om het volgende mee te nemen:
Het bijbehorende betoog vind je hieronder:
Gisteren was een belangrijke avond omdat ik het niet altijd even makkelijk vind om de politiek te begrijpen, laat staan om te weten wat wel en niet kan. Dit was de 2e keer dat ik de begroting mee vast mocht leggen en ik durf nu wel te zeggen dat ik het beter begrijp.
Dat ik daarnaast het belangrijke thema inclusie heb aangestipt en de wethouder sociaal domein heeft aangegeven dat zij openstaat voor de toevoeging ‘inclusie’ aan haar portefeuille, maakt dat iedereen binnen onze gemeente, maar ook daarbuiten voortaan weet bij wie van het college zij moeten zijn als ze vragen hebben over inclusie in de breedste zin van het woord.
Belangrijke kanttekening die ik wel wil maken; de wethouder gaf, nav mijn specifieke verwijzing naar het VN-verdrag Handicap, aan dat binnen onze gemeente geen doelgroepenbeleid wordt gevolgd. Daar ben ik het 100% mee eens. Met doelgroepenbeleid is de kans dat je mensen buitensluit ook weer groter.
Inclusie in de breedste zin van het woord, dat is waar je voor moet staan en voor moet gaan. Toch plaats ik daar een kanttekening bij; want mensen met een lichamelijke beperking hebben naast een verandering in mindset ook vaak praktische zaken nodig, als ze niet binnen kunnen komen, kunnen ze niet deelnemen. Toegankelijkheid is, naast acceptatie, een van de factoren om deel te kunnen nemen.
Ik stel hier graag een voorbeeld bij om mijn woorden extra kracht bij te zetten: als je in een rolstoel zit en geen gebruik kunt maken van een invalidentoilet, heb je een groot probleem, je kunt nergens anders naartoe en zult je behoefte dus op moeten houden (of erger….)
Zijn toiletten niet genderneutraal aangepast, dan kan iemand daar gefrustreerd over zijn en het probleem aankaarten en/of later aanpakken, maar je kan op dat moment wel je plasje kwijt 🙂 Dit is niet denegrerend bedoelt maar wel belangrijk om te stellen waar de praktische zaak achter mijn betoog ligt. Gemeenten gaan over inrichting van de openbare ruimten, vergunningen afgeven voor evenementen en dat soort praktijkzaken, daarom kaart ik dit extra aan.
Daarnaast ben ik zeker van mening dat iedereen gelijk is en zo behandelt moet worden, laten we vooral ook voor elkaar op blijven komen!!
Bovenstaande voorbeeld is voor mij wel een reden om voor het vaststellen van de kadernota toch een afspraak in te plannen met onze wethouder. We willen tenslotte hetzelfde, nu nog kijken hoe we dat het beste in het vat kunnen gieten. Bedankt, Tess voor de uitnodiging dat ik mensen mee kan brengen, ik ga eens kijken hoe we samen, met een divers en gekleurd gezelschap de inclusie in gemeente Loon op Zand nog prominenter kunnen maken!
Dank ook aan mijn fractiegenoten die me hebben gesteund in het indienen van deze motie en aan alle gemeenteraadsleden voor het unaniem mee instemmen met deze motie. We doen dit tenslotte samen!
Dit is de motie die gisteren is aangenomen: