Gemeentelijke bezuinigingen en overige perikelen, hoe gaan we als GemeenteBelangen daarmee om?
Het treft ons allemaal, de bezuinigingen die op dit moment plaatsvinden. We horen het in de landelijke media, zien het verschil tussen rijk en arm groter worden en voelen het zelf in onze portemonnee bij het doen van de boodschappen. De verhoging van de OZB heeft de tongen behoorlijk losgemaakt in de Loonse gemeenschap. Ook maken de wereldwijde zorgen en onzekerheden het lastig om niet bevooroordeeld te zijn en voor jezelf op te komen. Dat er bezuinigingen nodig zijn, is onvermijdbaar…..over de manier waarop mogen best wel vragen gesteld worden, vinden wij.
Daarom werd afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering door de fractie van Toekomstig KLM en GemeenteBelangen een interpellatiedebat op de agenda gezet. Zo’n debat komt zelden voor, dus ook wij hebben de nodige informatie vooraf tot ons genomen hoe we dit het beste konden oppakken en aanpakken. Kort samengevat roep je tijdens een interpellatiedebat een wethouder op om aan de raad meer informatie te verschaffen over een onderwerp dat op dat moment niet op de agenda staat. Je wijzigt op dat moment dus de raadsagenda. Dat kan natuurlijk alleen maar als je voldoende reden hebt om het onderwerp aan te snijden.

De bezuinigingen en begroting zoals deze in november 2024 is vastgesteld gaven ons aanleiding om hier meer vragen over te stellen aan de verantwoordelijke wethouder. Omdat we van mening zijn dat we niet voldoende door wethouder financien op de hoogte waren gesteld van het grote tekort waar we de komende jaren ook tegenaan gaan lopen, hebben we daarover het debat gevoerd. De wethouder gaf tijdens het debat aan dat hij naar zijn mening, de raad op de hoogte heeft gesteld van de grote tekorten die eraan zitten te komen, terwijl wij daar anders over denken.
De uiteindelijke conclusie was dat we meer schriftelijke reacties van ons college mogen vragen omdat de kans dat er ruis ontstaat als dit mondeling gebeurt, voor beide partijen (raad en college) kan worden onderdrukt.
De zorgen rondom kosten die nog naar gemeenten toekomen, zoals bijvoorbeeld op het gebied van hoog specialistische jeugdzorg, kunnen hierdoor helaas nog niet worden weggenomen. Toch hopen we wel voortaan voortijdig van tegenvallers op de hoogte te worden gesteld, waardoor we op ander gebied andere keuzes kunnen maken.
De samenwerking met Marten, Arno en Maikel van Toekomstig KLM, waarmee we tot dit debat zijn gekomen, heb ik als zeer waardevol ervaren.
Maar er gebeurde meer…
De afgelopen weken hebben wij niet alleen op het gebied van bezuinigingen, maar ook op het gebied van integriteit een aantal gesprekken gevoerd met ons college. Het onderwerp ging daarbij vooral over wat je wel of niet zou mogen aannemen als je uitgenodigd wordt als wethouder. Als wethouder, Burgemeester of als raadslid, want als je een van deze openbare functies bekleedt, moet je altijd goed nadenken over wat je wel of niet zou mogen doen en moet je goed nadenken over de verstandhouding die je met iedereen hebt. Het is belangrijk deze altijd open en duidelijk te houden.
Een krantenartikel bracht ons informatie waardoor wij ons geroepen voelden om daar schriftelijke vragen over te stellen. Omdat de antwoorden op de eerste brief voor ons niet duidelijk genoeg waren, hebben we daarop doorgepakt. We zijn namelijk van mening, dat als we als raadsleden worden gewezen op integriteit en we duidelijke en open communicatie belangrijk vinden, dat we dat van alle ambtsdragers mogen verwachten. In onze ogen werd daar binnen ons college anders naar gekeken.
Maar we zijn ook allemaal mensen en ook als je als volksvertegenwoordiger opkomt voor alle inwoners en daarover vragen mag stellen, betekent dat niet dat daar geen gevoelens bij komen kijken. Dat maakte het ook voor ons een intensieve periode, de afgelopen weken….
Uiteindelijk resulteerden pittige gesprekken en meningen in een reactie van wethouder Laros, waarin hij aangaf dat hij er, na al deze commotie, de volgende keer anders mee om zou gaan. Wij waarderen deze openheid van de wethouder en hopen dat we daarmee dit vervelende hoofdstuk kunnen sluiten.
Tijd om weer verder te gaan met de gemeentelijke zaken.
Wil jij ook meer weten over raadswerk? Kom dan ook eens kijken bij een raadsvergadering. Op de gemeentelijke site vind je daar meer informatie over.

Wil je meer weten over GemeenteBelangen? Neem dan contact op met onze fractievoorzitter Wessel van Boven of een van onze andere raadsleden.
Meer informatie vind je op onze website: gemeentebelangenloz.nl