Binnen de vergadercyclus bij de gemeenteraad, maken wij binnen de gemeente Loon op Zand, gebruik van het BOB-model.
Dit staat voor: Beeldvormend, Opiniërend en Besluitvormend
Bij het eerste blok, Beeldvormend wordt de gemeenteraad geïnformeerd over stukken die op een redelijk daarop volgende termijn worden besproken in de gemeenteraad en waar beslissingen over genomen moeten worden. Door het organiseren van een Beeldvormend overleg kunnen eerder al aanvullende vragen worden gesteld en een ‘beeld’ worden gevormd.
Bij een daaropvolgende opiniërende vergadering gaat de raad vervolgens met elkaar in debat en tijdens de besluitvormende vergadering wordt dmv stemming het uiteindelijke besluit genomen.
Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is dat je als raadslid goed op de hoogte bent van de extra informatie die gedeeld kan worden Hierin worden de onderwerpen waarover je als raadslid/fractie een mening gaat vormen verder toegelicht. Deze informatie kan het verschil maken in een voor- of tegenstem.
Tijdens een beeldvormende vergadering komen ambtenaren of projectleiders vertellen over het onderwerp waar zij aan werken. Ook voor hen is het belangrijk dat ze de raad goed informeren. Niet alleen voor de raad, maar ook omdat ze het onderwerp waar ze hard aan gewerkt hebben, natuurlijk graag akkoord zien worden. Met een goede uitleg en de daarbij horende vragen-en antwoordenronde proberen zij zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen.
In tegenstelling tot opiniërende en besluitvormende vergaderingen, waar de hele raad in de raadszaal met elkaar debatteert, zie je bij een beeldvormende vergadering dat de groepen zich vaak opsplitsen.
Als je als raadslid bijvoorbeeld ‘Sociaal Domein’ in je portefeuille hebt en er staat een onderwerp over jeugdzorg op het programma, dan sluit je daar uiteraard bij aan. Ben je juist meer thuis in fysiek domein, dan kun je beter zorgen dat je bij een overleg waar het over bouw en infrastructuur gaat, aanwezig bent.
Morgen staat er weer een beeldvormend overleg gepland. Iedereen is uitgenodigd om daarbij aan te sluiten en vragen mee te stellen (in tegenstelling tot opiniërende en besluitvormende vergaderingen gaat het bij een beeldvormend overleg vooral om de interactie tussen iedereen die aanwezig is en mag iedereen vragen stellen)
Wel is het tijdens zo’n overleg belangrijk dat er niet teveel politieke vragen gesteld worden, daar is de volgorde van de cyclus dan nog niet voor.
Misschien vind jij het ook interessant om een keer aanwezig te zijn en mee te praten?
De agenda en stukken van morgen kun je hier terugvinden.
Zien we jou morgen ook in het Klavier?